István, a király

Friss topikok

Láss, ne csak nézz! (Illés)

Szerző: ik30 - 2013. 06. 21. 10:57

Két ember beszélget a villamoson:

- Voltál idén színházban?

- Voltam.

- Láttad a Kőműves Kelement?

- Nem.

- Akkor nem voltál.

És ez nem vicc.

Harmincnyolc fok árnyékban.

A múltkor szépen beharangoztuk az Alföldi-féle Kőműves Kelement. Jelentem a bemutató megvolt; a recenziók megszülettek, nyomtatott és elektronikus lapok és bloggerek kürtölték világgá, hogy az előadás után többen elájultak - és nem a hőségtől. Esténként mindig telt házzal ment a darab, a trópusi állapotok ellenére délután is sokan megnézték. És voltak sokan, akik látták is, hogy mi történik a RaM Colosseum színpadán. Látták és értették. Eredetileg azt terveztem, hogy csemegézek egy kicsit az előadást kivétel nélkül méltató írásokból, de jobb ötletem támadt: az alkotók nevében - utólagos engedelmükkel - erről a felületről üzennék Alföldinek és a darabot játszó színészeknek: Stohlnak, Radnaynak, Blaskónak, Hujbernek. mindenkinek, akinek köze volt/van az előadáshoz: "Beszélj a lényegesről, írd a lényegeset, cselekedj lényegesen. Ez mindig nehezebb, több életerőt követel - s ugyanakkor, amikor elszánod magadat arra, hogy a helyzetnek vagy a munkának lényeges erőidet adod, megtudod, hogy ez volt az egyszerűbb, igen, az egyetlen lehetséges megoldás, a tökéletes. A mellékes, a félmegoldás, a közhely, a mellébeszélés, a kitérés, a köntörfalazó műgond végül is több és gonoszabb erőfeszítést igényel, mint a lényeges, az egyszerű, a tökéletes. Amikor a középutat választod, pazarolsz. A lényeges mindig olcsóbb, hasznosabb, eredményesebb. Élj gazdaságosan, alkoss takarékosan, ne költsd erődet másra, csak a lényegesre." (Márai Sándor: A lényegesről) Alföldi Róbert Kőműves Kelemenje rendezői pályafutásának csúcsa. Eddig.

Aki nem bírja a meleget, zuhanyozzon le!

2 komment

Címkék: hujber stohl alföldi blaskó radnay kőműves kelemen

A bejegyzés trackback címe:

https://ik30.blog.hu/api/trackback/id/tr405371973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csutka Alma 2013.06.21. 20:10:04

Én ott voltam a premieren, 06.14-én.
Stohl nagyon nagyot alakított! Nagyon jól énekelt!
Jó választás volt Kelemennek.

Hujber kevésbé, erőlködött.Nem bírta hanggal - mert nincs neki - az előadást.

Maron Róbert szintén nagyon jó volt.

A mű ily módon való közvetítése a XXI. században érdekes.
A dobogások, combveregetések, tenyér összeszorítások mind-mind fokozták a hangulatot.

Gratulálok mindenkinek!!

Schill Judit 2013.06.26. 00:49:23

Nagyívű előadás volt! A hit, de inkább vakhit olykor értelmetlen- bűn gyanús- áldozatot követel, de mégsem tudunk megállni a lejtő előtt!
süti beállítások módosítása